zondag 28 oktober 2012

Iemant heeft dus een nieuwe hobby


Een paar weken terug deed ik een workshop: thuisbarista. En daar leerde ik het een en ander. Zo leerde ik dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt en is ontdekt door een geitenhoeder. Zijn naam was Kaldi. Die zag dat zijn geiten van een struik aten, zag vervolgens dat ze vrolijk werden en daarna veel mooie melk gaven. Hij legde een verband, ging op onderzoek uit en ontdekte de koffieboon. Voilá.
Er zijn in Ethiopië nog steeds wilde koffiestruiken. Die herken je aan de rondspringende geiten eromheen.

Inmiddels vraag ik me wel af wie dan bedacht en ontdekt heeft dat het goed is om de bonen te branden wil je er een drankje van kunnen maken. Lijkt me logischer dat het vruchtvlees rondom de boon eerst tot drankje geperst is. Maar daar weten we nu dan niets meer van. Het pulp wordt in het oogstproces van de boon niet gebruikt. Is me verteld.

Verder leerde ik dat het zetten van een goede espresso een ware kunst is. Het draait allemaal om de juiste extractie. En die krijg je door de juiste mailing. Juist ja, de mailing is belangrijker dan de melange. Een goede espresso doet er 23-27 seconden over om 30 ml koffie in een kopje te persen. Zit je daar onder dan smaakt je espresso zuur, zit je er boven dan smaakt je espresso bitter. En verdraaid, ik proef dat ook nog. Het is geen mysterieus omgeven gezever van wat belangrijke mensen die interessant willen doen. Het is gewoon zo. Verbluffend.
Naast de mailing is het aandrukken van de koffie in de filterhouder ook nog eens van invloed op de doorlooptijd en dus smaak. En blijkt melk opschuimen met een stoompijpje ook niet te zijn wat het lijkt. Het is dus niet makkelijk.

Omdat ik met mijn nieuw opgedane kennis niet ver kom met een automatische George, veel meer keus dan aan of uit is er niet, heb ik maar eens diep in de buidel getast (man dat was een eind) en staat dit bakbeest, samen met een molen, dus nu op het aanrecht. Help. Verder dan een koffie verkeerd (letterlijk) komen we niet. De melk voor een cappuccino schuimt te veel of juist helemaal niet. De espresso, de basis, is ofwel te zuur of te bitter, waardoor we nu twijfelen of de machine wel op de juiste druk (9 bar) komt. Tuurlijk, eerst aan de machine twijfelen. Wel zo logisch. Aan ons kan het niet liggen.

Afijn, uit een juiste combinatie van melange, maling, machine en meester (hand van de) volgt de perfecte extractie. Ik ben geen wiskundige ... maar ... dat geeft me ongeveer hoeveel variabelen waarmee ik rekening moet houden? Afijn twee, alle begin is moeilijk (en vies in dit geval), oefening baart kunst (en maakt hyper in dit geval), de aanhouder wint (en stuitert haar huis rond in dit geval),  enzovoort, enzovoort. Denk dat ik beter nog maar een cursusje kan gaan volgen.

1 opmerking:

  1. Sorry, maar ik moest bij het lezen weer aan deze column denken:
    http://www.nrc.nl/youp/2008/10/11/koffieporno/

    BeantwoordenVerwijderen