woensdag 4 januari 2012

Wil iemant een opdracht geven?

Het is weer die tijd van het jaar dat ik u een goed jaar moet wensen. In principe wens ik u elke dag van het jaar een goed jaar toe. Maar het is sociaal wenselijk dat ik dat specifiek in iets van de eerste 10 dagen van januari doe. Het is nu de vierde dag in januari. Dus ik doe het nu. Zo, dat hebben we dan maar gehad.
U merkt het. Ik heb niet alleen niet zoveel met verjaardagen van mensen, ook die verjaardagen van de jaren kunnen me gestolen worden. En aangezien ik dit allemaal moet verwerken in een dezelfde laatste week van elk jaar, steeds opnieuw, kunt u zich voorstellen hoe mijn mentale gesteldheid op dit moment is. Ik ben er klaar mee. En ga genieten van het feit dat het verjaren van mijzelf en het jaar nog ver weg is. Betekent wel dat Kerstmis ook nog ver weg is en dat is dan weer jammer, maar het is niet anders. Ik heb het er voor over.
Wat ook ver weg is, is die horrorwinter. Of eigenlijk, dit is ook een horrorwinter, maar dan aan het andere eind van het spectrum en niet volgens de voorstelling in mijn hoofd. Ik wil winter, met sneeuw en ijs. Zodat ik ook warme stoofpotjes, kruidige winterdranken en ander wintergrut wil. Om me in de stemming te brengen heb ik een van de voor mijn verjaardag ontvangen boekenbonnen ingewisseld voor het boek 'Home made winter'. Ik heb het net doorgebladerd en deels gelezen. Ik werd lekker meegezogen in zowel home made als winter. En ik heb net besloten dat ik ga doen alsof. Alsof het echt winter is. En geen herfst. Het boek heet immers niet 'Home made herfst'. En ik wil niet volgend jaar pas uit dit boek halen wat er te halen valt. Ik ga aan de kook dus, de komende tijd.
En deels is dit de inleiding op mijn verzoek aan u. Deze dame verzint altijd van die leuke projectjes. En door haar geïnspireerd heb ik het volgende bedacht. Ik zoek 12 opdrachten. Voor elke maand van het jaar 1. Die opdracht mag zijn:

 • het lezen van een specifiek boek, of
 • het kijken van een specifieke film, of
 • het koken van een specifiek recept, of
 • het luisteren naar specifieke muziek.
Dus bent u helemaal idolaat van een of ander en wilt u graag dat ik dat ook word, dan is hier nu de kans voor. Ook als u denkt dat het me aan mijn opvoeding iets ontbreekt, mag u daar nu eigenhandig een bijdrage aan leveren. Opdat ik een nog beter mens zal worden. Bent u zo'n genie die één opdracht in elkaar kan draaien waarin alle vier de elementen verwerkt zitten, laat u niet weerhouden. Ik zal mijn beste beentje voor zetten.
Mijn recensie van uw opdracht kunt u t.z.t. natuurlijk hier terugvinden.
Laat me nu niet hangen he, door massaal niet te reageren. En ik vervolgens schoorvoetend dan moet bekennen dat mijn projectje al gestrand is nog voor het van de grond is gekomen. Lukt reageren onderaan dit bericht niet, stuur me dan een mailtje (voor degenen die mijn mailadres hebben) of stuur een tweet naar @'eerste deel url van dit blog'. Het 'eerste deel url van dit blog' moet u dan dus vervangen door hesterisiemant. Ja? Duidelijk allemaal?

7 opmerkingen:

 1. Ga een dag in de maand iets doen met een thema, geënt op een Europees land. Italiaanse dag: pasta koken, Eros Ramazotti luisteren, Pane e tulipane kijken (mooie film!). Britse dag: pint drinken in de pub, Bend it like Beckham kijken, fish & chips eten, Blur luisteren. Ga zo door. Elke maand zo'n dag is misschien veel, maar 6 in 2012 moet je kunnen halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh! En regel 2 boeken die je heel graag wil lezen en waar je maar niet aan toe komt, koop een dagkaart van de NS en ga een hele dag in de trein zitten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat landen idee leuk. Ik gooi er Spanje in: bij mij paella komen eten (en koken), een workshop flamenco volgen en Volver (of Atame) van Almodovar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In een maand Anna Karenina van Tolstoi lezen. Een must!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb 3 suggesties, van zeer uiteenlopende aard:
  - met mij Valencia verkennen
  - een asbak fabriceren (weet je nog?) ;-)
  - Matthäus-Passion luisteren

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Luister, over rare projecten gesproken: ik ga dit jaar ein-de-lijk Mega-Monopoly doen, misschien moet je meedoen. Dat gaat zo: je koopt een dagkaart van de NS en daar ga je in alle vroegte. Binnen een dag probeer je zoveel mogelijk van die straten te bezoeken en ook vier stations met Oost-Zuid-West-Noord erin, een elektriciteitsbedrijf, een gevangenis, een parkeerplaats en een waterleiding. Kortom: behoorlijk achterlijk en dus goed. En oh ja, meer mensen gaan dat doen... dus waarschijnlijk wordt het ook nog met 'n competitie-element. Als dat geen idioot project is, dan weet ik het ook niet meer...

  (Beetje late reactie, maar ik ben nu pas bij aan het lezen na mijn vakantie, hè...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Uhm, ja Mega Monopoly. Moet ik me wel even over mijn treinaversie heen zetten. Of we doen samen wedstrijdje. Jij met de trein, ik met de auto. Maar hoe werkt dat? Is daar een landelijke datum voor of zo? Of moet je zelf je wedstrijd / deelnemers organiseren?

  BeantwoordenVerwijderen