zondag 1 april 2012

Iemant gaat nog even door over gangvazen

Dat recente logje he, over die vazen? Nou, daar ga ik nog even op door. Want kijk eens. In nummer 2 van de Flow staat een artikel over Elisandra. Elisandra is illustratrice en heeft voor Flow de decemberzegels van 2011 ontworpen. Hierboven zie je een foto gemaakt in het huis van Elisandra. En lieve hemel, wat een ugly vazen bij elkaar zeg. Fat lava-vazen van West Germany. En ze staan niet in de gang, dat is duidelijk. Ze staan zelfs door het hele huis, als ik de schrijver van het artikel moet geloven. En dat doe ik mensen, dat doe ik. Want hij is mij niet he. Als dat zo was, dan zou je zo af en toe nog aan het waarheidsgehalte van het geschrevene kunnen twijfelen. Hoeft niet, maar zou kunnen.
Fat lava behoeft enige toelichting. Althans dat deed het voor mij. Dus na enig zoekwerk kwam ik het volgende tegen: de term heeft zijn oorsprong in de dikke lava-achtige structuur die sommige vazen door het gebruikte glazuur gekregen hebben. Duitse aanbieders van deze vazen hebben de vertaling van de dikke laag lava-achtige glazuur vertaald naar fat lava. Waarmee nu verwezen wordt naar een type vaas ongeacht of de desbetreffende glazuur is opgebracht of niet. Mijn vaas is dus ook een fat lava vaas simpelweg omdat ie behoort tot de groep vazen uit een de periode 1950-1980 uit West Germany. Lekker vaag dus.
Net zo vaag als dat ik inmiddels begrijp dat W. Germany niet een fabriek is die zich genoemd heeft naar zijn locatie, maar dat ook dat staat voor dezelfde groep vazen afkomstig uit verschillende fabrieken van de hand van verschillende ontwerpers. Bent u al afgehaakt?
Ik nog niet, ik nog niet. Ik zie steeds meer gangvazen voorbij komen die best in mijn huis mogen staan. Die helemaal niet meer zo lelijk zijn als ik ze vroeger vond. En ik ben de enige niet mensen, ik ben de enige niet. Dit is booming. Er worden boeken over geschreven, wereldwijde tentoonstelling over gehouden er zijn allemaal interessante mensen die interessante lezingen houden. Ik moet aan de slag, aanhaken op de golf van deze hype. Voordat ie voorbij is. Ik moet een opslagruimte zien te vinden, een webshop maken, reclame maken, klanten werven en o ja, vazen vinden. Gelukkig komt het seizoen van de rommelmarkten er weer aan. Man, ik krijg het druk.

1 opmerking:

  1. Dank voor deze leerzame blog. Nu weet ik eindelijk wat de W Germany collectie inhoudt! Op de foto staan vazen die ik (nu nog) best schokkend (lelijk) vind om in je woonkamer te zetten. Maar goed, jij bent duidelijk al een WG kenner! Leuk, ben benieuwd hoe ver je komt met je collectie. Houd me op de hoogte.
    Betty

    BeantwoordenVerwijderen