zaterdag 4 augustus 2012

Iemant deelt wat vakantiegedachten


Ik denk zo af en toe nog wel eens wat. Ook op vakantie. Deze vakantie dacht ik dat die Amerikanen toch wel rare lui zijn. Eigenlijk denk ik dat altijd als we daar zijn. Maar het is steeds om een andere reden. Als je dit logje niet kan volgen, dan komt dat omdat ik een jetlag heb. Daar word je niet helderder van. Blijkt. Afijn. Deze keer dacht ik 'wat zijn die Amerikanen toch een raar volkje' toen ik zag dat ze op dit moment wel heel erg aan de weg timmeren om hun geldbeleid te hervormen. Waar ze eerst niet konden stoppen met uitgeven, zelfs geld wat er niet was, proberen ze nu om de bevolking aan het sparen te krijgen. Niets schuwen ze. Ze volgen zelfs de weg via het geloof. Overal was te lezen 'Jesus saves'. Maar bij welke bank en welke rente hij krijgt, werd nergens vermeld. Dat dan weer niet.
Verder helpt een bezoekje aan Vegas ook niet om een objectief beeld over Amerikanen te krijgen, zeker niet als je zo subjectief als de pest bent over Vegas. Wat een stad. En wat ik dan denk he. Wat ik dan denk is 'hoeveel kippen verstouwt deze stad, dit land, op een laten we zeggen gemiddelde dag?' Ik zou die stapel wel eens willen zien. Op elke menukaart staan minstens tien gerechten waar kip in zit, bijna elke sandwich is belegd met kip. Volgens mij heb ik alleen nog nergens chickenpizza gezien. Wat op zich dan wel weer vreemd is. En er lopen echt duizenden mensen in die stad, de hotels hebben honderden en honderden kamers en het draait allemaal. Wat een water moet daar verbruikt worden. Wat een geld moet daar van hand tot hand gaan. En dat is dan ook weer zo'n vakantiegedachte van mij. 'Hoe vaak is dit briefje van 20 of van 1 van hand gewisseld?', ik zou er wel een tellertje op willen zien. En dan als subkeuze moet je kunnen opvragen hoeveel nationaliteiten hebben dit briefje van 20 of van 1 in handen gehad. En ergens zou ik wel willen zien of het ooit crimineel geld is geweest of niet. Maar misschien is het ook maar goed dat dat niet kan. Het zou mijn wereldbeeld vast niet ten goede komen.
En dan zo'n andere gedachte als we door Amerika reizen. Het land is zo groot en sommige gebieden zijn zo desolaat, ruig en ontoegankelijk, dat ik me dan altijd weer afvraag 'waar zou hier nog nooit een voetstap gezet zijn in de hele geschiedenis van dit stuk aarde?' Ik zou dan graag een soort kleurenlaag over mijn beeld heen willen leggen waarop ik dat dan kan zien. Niet om een speciale reden, gewoon uit nieuwsgierigheid. Dat ben ik zo af en toe. Nieuwsgierig. Op zoek naar informatie die er niet is. Zoeken is leuk. Vinden nog leuker. Zo is het reizen door de nationale parken met wildlife ook leuk. 'Zie ik daar een beer?' 'Wat doen we als we een cougar tegenkomen?' (Het boekje zegt schreeuwen en stenen gooien, maar niet tegen zijn hoofd. Natuurlijk gaat dat dan fout en gooi ik de enige keer in mijn leven raak, op z'n hoofd. Dus durf ik dat wel?) Je bent continu aan het zoeken. De meeste meters leggen we af in de auto, anders schiet het niet op. Dus heel veel risico loop ik niet. Maar het is toch spannend. En dan komt de gedachte op 'hoeveel beesten zijn we zojuist gepasseerd, die er wel stonden, die ons zagen, maar die wij niet hebben gezien?' Zijn dat er veel of zijn dat er niet veel? Dit jaar in ieder geval geen beer gezien. Wel elk en deer, maar geen beer.
En dan krijg ik een lumineus idee. Veel wildlife, en dan bedoel ik de degenen waar je bang voor moet zijn, waar je ontzag voor moet hebben, zijn bekend bij de rangers en dragen een trackingdevice. Hoe geweldig zou het zijn als je een app had die aangeeft waar op die bergwand in de verte (dat is dan te hopen) die en die beer of cougar loopt. Je scant met je telefoon het landschap af en hier en daar popt er wat op, locatie en wat achtergrondinformatie over het beest zelf.
Zou echt iets zijn voor die Amerikanen: Buy the Wildapp. It makes viewing wildlife a whole new experience! Take it to another level and enjoy nature in a way you never imagined possible. Zoiets. En dan voegen we er ook nog een veiligheidsaspect aan toe. Zijn ze dol op. Make sure natures miracles never become a hazard. Buy the Wildapp and enjoy wildlife in the safest way possible.
Maar goed, dit hebben ze nog niet bedacht. Zo raar zijn ze nog niet. Ik heb dit bedacht. Dus blijkbaar ben ik raarder dan zij zijn. Mmmm. Maar.... wedje maken dat dit er komt?

4 opmerkingen:

 1. Zo'n Wildapp lijkt me ook iets voor jagers. Niks spoorzoeken, gewoon inbouwen in het vizier van je geweer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat maakt het nog meer voor mietjes dan het al is.

   Verwijderen
  2. Overigens mogen ze in de parken niet jagen op beren en cougars. Gelukkig maar.

   Verwijderen
 2. Het wordt tijd dat je weer komt werken geloof ik ;-). Zullen we je weer van die rare gedachten afhelpen. Zo te lezen heb je het wel goed gehad en heb je weer lekker bij kunnen tanken?
  Donderdag kunnen we ervaringen uitwisslen over rare amerikanen en rare italianen; rare jongens ook hoor , die romeinen....

  BeantwoordenVerwijderen